Monday 4 April 2011

Bundan sonrası Cold War! Benden sonra Tufan!



Bugünden sonra hakim olacak olan tema: Cold War

Hani böyle iki tarafın da kafasında felaket senaryoları kurduğu hatta bu senaryolar için B planları geliştirdiği -Reagan zamanındaki Strategic Defense Initiative'deki gibi Star Wars shield hesabı - bir anda tüm dünyanın kül olabileceği bir patlamaya hazır gergin durum.

Benzetmeden de anlaşılabileceği gibi "mutual assured destruction" felsefesi işliyor yani tepesi atan taraf batarken diğerini de yanında götürecek.

Icy dicey (!)

Peki bu noktaya nasıl gelindi?

Its important to understand when you're in a pissing match and more important is to get out of it asap!

Power struggles her türlü insan ilişkisinde mevcut.

Soul growth vs. power & control çok birlikte gitmeyen konseptler olduğundan sorunun çözülmesi kolay olmuyor.

Şikayet etmek hiçbir şeyi çözmediği gibi power struggle sorununu da çözmüyor.

You've gotta take an action to improve it!

Blaming the other; tipik insan reaksiyonu da sonuçsuz.

Her zaman akılda tutmalı; its a two way street. Karşı taraf sana birşey yapıyorsa sen de ona yaptırmış oluyorsun. Bunun farkında olmalı önce. Ya bu davranışı provake etmeyeceksin ya da kendine böyle davranılmasına izin vermeyeceksin. Hangi şekilde anlamak istiyorsan o anlama gelen bir cümle bu.

Kabul etmek lazım; karşı taraf güç kullanıyorsa sen de bunu most likely provake etmişsindir. Karşı taraf orantısız güç kullanıyorsa senin hiç güç kullanmanı gerektirmeyecek bir move yapman gerekiyor. Hadi buraya kadar oynadın bu satranç oyununu en önemlisi 2 hamle sonrasını düşünmekte. Gireyeceğin uncharted territory'de önüne çıkacaklara hazır mısın?
Çünkü sanma ki struggle burada bitecek. Asıl şimdi değişen oyun dinamiklerine önce adapte olan survive edecek.

Survival of the fittest konseptinde yanlış anlaşılan daha ziyade etraflıca düşünülmeden yorumlandığından eksik yorumlanan bir parça var; survive edecek olan species şu an için mevcut şartlara adapte olan cins olabilir ama bu continuous bir süreç. Yani; değişime, değişen şartlara game planını en hızlı&kolay adapte eden survive edecek.

Çünkü sen mevcut şartlar altında superior bir şekilde survive ediyor olabilirsin ama bakalım senin de indüklediğin olaylar silsilesi taşları yerinden oynattığında yeni şartlara senden önce ve/veya kolay bir şekilde uyum sağlayan bir başkası olursa yerini nasıl preserve edeceksin?

Bundan sonrası Cold War! Benden sonra Tufan!

Gerçi onu bunu bırakıp focuslanacak olursak göreceğimiz iki çıkarım var:

- Birşey disiplinlerarası çalışılan bir konu haline gelmişse (i.e. mobbing) onun çözümü yoktur.
Anca Allah korkusu tadında yüksek bir otoriteden çekinildiği sürece birşeyler önlenebilir ama köprüleri yaktıktan sonra it cannot be undone.

- Savaşta kazanan taraf yerine daha az yara alarak çıkan taraf olur.
Her türlü sana da patlayacak bu iş bana da. Bakalım at the end of the day hangimiz daha çok pişmanlık sahibi olacağa geliyor bunun sonu. which is pretty depressing to know that things are not gonna turn out good and we won't be living happily ever after.

No comments: